Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

buy cheap brand cialis cialis brand vs generic upks

(Guestzisix, 2018.09.24 04:10)

<a href=" https://brandcialis.icu/ ">brand cialis on internet</a>, cialis brand vs generic
cialis brand only, <a href=" https://brandcialis.icu/ ">brand cialis vs generic cialis</a>
https://brandcialis.icu/

iphone tracker free gps mqrdr

(AkyvfGenny, 2018.09.24 01:54)

cell phone spy without touching target phone <a href="https://phonespyapps.us.com/">spy phone app mobile tracker</a> free android spy | https://phonespyapps.us.com/ - iphone tracker locator

mobile number tracker with current location emxex

(AswdmGenny, 2018.09.23 22:44)

free iphone tracker from computer <a href="https://phonespyapps.us.com/">mspy</a> cell phone tracker | https://phonespyapps.us.com/ - iphone tracker free gps

best android spy app undetectable twlvk

(tupsIncunsend, 2018.09.23 16:54)

free iphone tracker from computer <a href="https://phonespy.us.com/">spy on any cell phone free</a> iphone tracker free gps <a href=" https://phonespy.us.com/">spy phone app mobile tracker</a> | https://phonespy.us.com/ - track iphone location https://phonespy.us.com/ - mobile number tracker with current location

spy phone app mobile tracker tgonw

(tupsIncunsend, 2018.09.23 14:10)

spy phone <a href="https://phonespy.us.com/">cell phone tracking software free</a> locate a cell phone position free <a href=" https://phonespy.us.com/">top 5 mobile tracker app</a> | https://phonespy.us.com/ - free cell phone locator from your computer https://phonespy.us.com/ - xnspy

cell phone spy software iwymx

(tupsIncunsend, 2018.09.23 07:57)

gps a cell phone location for free <a href="https://phonespy.us.com/">free phone tracker exact location</a> cell phone tracking software free <a href=" https://phonespy.us.com/">best android spy app undetectable</a> | https://phonespy.us.com/ - xnspy https://phonespy.us.com/ - track a cell phone number

casino games neyir

(morbeireeUrgefs, 2018.09.23 06:27)

twin river casino <a href="https://casinorealmoney.ooo/">free casino games slot machines</a> rock n cash casino slots <a href="https://casinorealmoney.ooo/">hyper casinos</a> | https://casinorealmoney.ooo/ - real money casino https://casinorealmoney.ooo/ - red rock casino

casinos in iowa tsyde

(PioriewePNeni, 2018.09.23 05:13)

caesar casino online slot games <a href="https://realmoneycasino.icu/">codeshareonline doubledown casino</a> vegas casino games <a href="https://realmoneycasino.icu/">online casino games</a> | https://realmoneycasino.icu/ - free casino https://realmoneycasino.icu/ - lady luck

no deposit casino zxcyr

(Dexireeliaifs, 2018.09.23 05:09)

casino games slots free <a href="https://onlinecasinoplay24.us.org/">real casino</a> mgm online casino <a href="https://onlinecasinoplay24.us.org/">casino games online</a> | https://onlinecasinoplay24.us.org/ - free casino games slot machines https://onlinecasinoplay24.us.org/ - casino games

zone online casino games oiltj

(Dexireeliaifs, 2018.09.23 03:13)

free casino games no download <a href="https://onlinecasinoplay24.us.org/">casino games free</a> hypercasinos <a href="https://onlinecasinoplay24.us.org/">lady luck</a> | https://onlinecasinoplay24.us.org/ - hollywood casino https://onlinecasinoplay24.us.org/ - free casino games online

free slots lwslq

(Pollormasmise, 2018.09.23 03:08)

konami free slots <a href="https://vegascasinoslots.icu/">house of fun slots</a> free online slots games <a href="https://vegascasinoslots.icu/">free online slots</a> | https://vegascasinoslots.icu/ - wheel of fortune slots https://vegascasinoslots.icu/ - slot machines

hard rock casino tampa gbdaa

(morbeireeUrgefs, 2018.09.23 03:08)

mystic lake casino <a href="https://casinorealmoney.ooo/">free slots casino games</a> pala casino <a href="https://casinorealmoney.ooo/">island view casino</a> | https://casinorealmoney.ooo/ - san manuel online casino https://casinorealmoney.ooo/ - bigfish casino online games

absolutely free cell phone tracking zxzvz

(tupsIncunsend, 2018.09.23 00:46)

tracking software <a href="https://spyphoneapps.us.com/">track my phone</a> free phone tracker exact location <a href=" https://spyphoneapps.us.com/">free phone tracker exact location</a> | https://spyphoneapps.us.com/ - cell phone spying without installing software https://spyphoneapps.us.com/ - cell phone spy

caesars casino tfycn

(dualgeeasence, 2018.09.23 00:43)

borgata online casino <a href="https://casinorealmoney.icu/">doubleu casino</a> online gambling sites <a href="https://casinorealmoney.icu/">lincoln casino</a> | [url=https://casinorealmoney.icu/]foxwoods online casino[/url] [url=https://casinorealmoney.icu/]rock n cash casino slots[/url]

casino game radxl

(Whifyiffsming, 2018.09.22 23:11)

online casinos <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">casino slots</a> online casino real money <a href="https://onlinecasinoslotsmaxx.com/">gsn casino slots</a> | [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]zone online casino games[/url] [url=https://onlinecasinoslotsmaxx.com/]online gambling casino[/url]

rock n cash casino slots wsvaz

(Whifyiffsming, 2018.09.22 23:09)

online casino games <a href="https://slotsgames.ooo/">gsn casino slots</a> empire city casino online <a href="https://slotsgames.ooo/">online slot machines</a> | [url=https://slotsgames.ooo/]san manuel online casino[/url] [url=https://slotsgames.ooo/]prairie meadows casino[/url]

hollywood casino ldcdv

(TidoCyday, 2018.09.22 22:59)

soaring eagle casino <a href="https://casinovegas.ooo/">penny slots</a> online gambling <a href="https://casinovegas.ooo/">turning stone casino</a> | [url=https://casinovegas.ooo/]pala casino[/url] [url=https://casinovegas.ooo/]free online slots[/url]

gsn casino slots uwctz

(KantSandfance, 2018.09.22 22:58)

foxwoods casino online <a href="https://onlinecasinoplay.icu/">mgm online casino</a> casino games free online <a href="https://onlinecasinoplay.icu/">viejas casino</a> | [url=https://onlinecasinoplay.icu/]no deposit casino[/url] [url=https://onlinecasinoplay.icu/]golden nugget online casino[/url]

quick hit slots aopaw

(morbeireeUrgefs, 2018.09.22 22:50)

gamepoint slots <a href="https://onlinecasinoslots.icu/">house of fun free slots</a> casino slots free games <a href="https://onlinecasinoslots.icu/">online slots</a> | [url=https://onlinecasinoslots.icu/]free slots 777[/url] [url=https://onlinecasinoslots.icu/]free video slots[/url]

grand casino hinckley xphnn

(TidoCyday, 2018.09.22 21:05)

playmgm nj casino online <a href="https://casinovegas.ooo/">foxwoods online casino</a> 888 casino <a href="https://casinovegas.ooo/">turning stone casino</a> | [url=https://casinovegas.ooo/]chinook winds casino[/url] [url=https://casinovegas.ooo/]rivers casino schenectady[/url]


1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő »