Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roncsvadászok

2008.01.11

Roncsvadászok

 
megjelent: 2002.11.04 | forrás:Napló | Alsóörs
 

Csatarepülőgép a Balatonban - Kiemelik az Alsóörsnél lezuhant IL-2-es maradványait Kiemelik a Balatonból annak az IL-2-es csatarepülőgépnek a roncsait, amely ötvenhét éve zuhant le Alsóörsnél a nádasba. Az expedíciót azért szervezik, mert a közelmúltban a víz alatt található motorrészből üzemanyag-szivárgást észleltek a búvárok. A munkák várhatóan a tó befagyása után, januárban vagy februárban kezdődhetnek el.

 

Az alsóörsi roncs története és sorsa regénybe illő. A feljegyzések szerint 1945. március 23-án délelőtt 11 órakor egy szovjet IL-2-es - haditechnikai elnevezéssel: lljusin IL-2 Sturmikov -csatarepülőgép északi irányból támadta az alsóörsi vasútállomást és környékét, valamint bombázta a káptalanfüredi útszakaszt is. A gépet a német

légvédelem egy négycsövű gépágyúval eltalálta. Mironov hadnagy, a pilóta ekkor életét vesztette, a vezető nélkül maradt repülő a nádasba zuhant. A lövész Teszlenko tizedes sem tudta élve elhagyni az IL-2-est. Egyes szemtanúk állítása szerint a becsapódott gép két napig égett az alsóörsi parttól ötven méterre a nádasban, és olyan meg nem erősített információ is napvilágot látott, hogy detonáció is történt a zuhanás után. Ez azért fontos, mert az IL-2-esek rengeteg lőszert szállítottak. A fedélzeti géppuskákhoz és gépágyúkboz 850 kiló muníciót vittek magukkal a katonák, és ehhez jött még esetenként másfél tonna bombateher is.
Orosz "kamikazék"
Az IL-2-es kifejlesztését és harmincháromezer darabos legyártását a szovjet vezetés azért szorgalmazta, hogy a levegőből is meg tudják semmisíteni a földi páncélozott célpontokat. Ezért páncéltörő bombákkal is felszerelték a gépeket. A szakirodalom "légi tankként" is emlegeti az ilyen típusú gépmadarakat. Ezekre a hat tonna súlyú és 14 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépekre a nagy tűzerő mellett a lassú manőverezés volt a jellemző. A szovjet csatarepülőket az ellenséges gyors vadászgépek könnyen utolérték és kilőtték. A szakértők szerint kész öngyilkosság volt egy pilótának és vele harcoló lövésznek felszállni egy IL-2-essel. Talán az sem véletlen, hogy annak idején, aki ezzel a repülővel öt bevetésből visszatért, az már megkaphatta a Szovjetunió hőse kitüntetést is. Repülőtörténészeti források szerint a "légi tankok" Magyarország légterében 1944 őszén jelentek meg. A szovjet hadsereg 640 csatarepülőt vetett be. A magyar és a német légvédelem, valamint a vadászpilóták a háború végéig mintegy nyolcvan Iljusint lőttek le.
A gépágyút már kiemelték
A Sturmikovok közül harminc zuhant le vagy tűnt el a Balaton körzetében. A tóba zuhant és Alsóörsnél elsüllyedt IL-2-esre az 1970-es évek elején az Amphora Búvárklub tagjai bukkantak rá. A gép darabjainak egy részét és az elhunyt pilóták maradványait 1972-ben kiemelték. (Az alsóörsi kikötőnél emlékmű áll a két elhunyt katona tiszteletére - a szerző.) Az akkori feltárásban és kutatásban részt vett Bruckner János, aki jelenleg a balatonlellei Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vezetője. A szakember és csapata azóta is rendszeres merüléseket végez a környéken, és folyamatosan figyeli a víz alatt maradt roncsok állapotát. Bruckner János lapunknak elmondta: a hetvenes évek elején a lezuhant gép mintegy hatvan százalékát a felszínre hozták. Megtalálták a pilótafülkét, az ejtőernyőt és a hátsó fedélzeti rész több darabját. Ezenkívül sok alkatrészt és két gépágyút is kiszedtek a vízből. Azóta figyelik a még mélyben rejlő gépdarabok állapotát és mozgását. Nem tévedés a mozgás szó: a roncsok a mocsárgázok hatására folyamatosan emelkednek.
Akcióban a Top-Gun
A kutatócsoport vezetője idén márciusban egy merüléskor erős benzin- és olajszagra lett figyelmes, ami megerősítette azt a feltételezését, hogy a még ki nem emelt motorrészből a korrodálódások miatt valószínűleg üzemanyag-szivárgás kezdődött.
Ennek géptípusnak 375 literes üzemanyagtartálya volt, és a kutató elmondta, hogy a repülőn egy másik tartályban további kétszáz liter hajtóanyag fért még el. Mindezek miatt a szakember értesítette a katasztrófavédelmi igazgatóságot és a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget.
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári vészhelyzet-kezelési osztályának a vezetőjétől, Horák Attila őrnagytól megtudtuk: környezetvédelmi szempontok miatt mindenképp szükségesnek ítélik a roncsok mihamarabbi kiemelését, ezért felvették a kapcsolatot az ügyben érintett összes szakhatósággal. A vaskos levelezés után az őrnagy elmondta, hogy a megkeresett hatóságok, hivatalok, szervezetek többsége támogatja a roncs további darabjainak a felszínre hozását, de végleges engedélyt csak akkor kaphatnak erre, ha benyújtják a teljes részletességgel kidolgozott terveket a kiemelésről. Ennek elkészítését a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoport vállalta magára. Bruckner János és csapata irányítja majd szakmailag az alsóörsi roncs kiemelését, együttműködve a katasztrófavédelemmel. Ami már biztos: erre csak akkor kerülhet sor, ha befagy a Balaton, mert a kutatóknak figyelniük kell arra is, hogy a nád vegetációs időszaka után kezdjék meg a munkákat.
Tűzszerészekre is szükség lesz
Horák Attila megjegyezte, a kiemelést nagyon körültekintően kell végrehajtaniuk, mert azt nem tudják: maradt-e még lőszer a roncsban vagy annak környékén. Ezért szükség lesz tűzszerészeti vizsgálatokra is a víz alatt. Bruckner János hozzátette: minden gyakorlott pilóta zuhanás előtt kioldja a bombáit, hogy ezzel is növelje a menekülési esélyeit. Feltehetően ez történhetett az IL-2-es esetében is, ám amíg erről nem szereznek bizonyítékot, addig csakis fokozott óvatosság mellett lehet majd felszínre hozni a repülő további darabjait. A tűzszerészeti és környezetvédelmi problémák mellett a kiemeléskor a kegyeleti törvényekre is ügyelniük kell majd a top-gunosoknak, mert a hetvenes években a pilóta és lövész maradványainak csak egy része került elő. Ezért előfordulhat, hogy a mostani expedíció tagjai további emberi maradványokra lelnek majd.
A kiemelési tervekről Bruckner János elmondta: ha megfelelő vastagságúra befagy a Balaton, akkor a katasztrófavédelem műszaki mentő darujával meg lehet közelíteni a helyszínt, ahol léket vágnak. A búvárok a roncson található üledéket iszapszivattyúval eltávolítják, és építenek egy úgynevezett merülőfalat. A kisebb darabokat kézzel hozzák a felszínre, a nehezebb részeket pedig a daru emeli ki. A munkákban 15 szakember vesz majd részt.
A kiemelés mintegy egymillió forintos költségét a Top-Gun Víz Alatti Kutatócsoportja támogatók és szponzorok segítségével szeretné összeszedni. Ha minden engedélyt megkapnak, és a pénz is rendelkezésükre áll, akkor az alsóörsi repülőgéproncs darabjait januárban vagy februárban a felszínre hozzák.
Amatőröknek életveszélyes
A roncskutatással foglalkozó szakemberek mindig óva intik az amatőr háborús relikviagyűjtőket és a felkészületlen búvárokat attól, hogy egyedül próbálkozzanak kiemelni egy-egy talált lőszert vagy roncsot. Így teszik ezt most is. Minden ilyen próbálkozás életveszélyes lehet. Nem beszélve arról, hogy a roncskiemelés több szigorú környezetvédelmi, biztonságtechnikai és kegyeleti jogszabályhoz kötött. Egyes megtalált repülőgépdarabok muzeális értéket is jelentenek, ezért az ilyenekre igényt tartanak a múzeumok. Sok, a második világháborúban eltűnt pilóta és lövész földi maradványait a mai napig keresik a hozzátartozók, azért, hogy megadhassák nekik a végtisztességet. Alsóörsön ez már megtörtént. A településnél lezuhant IL-2-es regényes története azonban ezzel még nem ért véget. A Balaton további titkokat rejt a roncsvadászok előtt.

Háborús emlékek a tó fenekén
A kutatók és a szakértők becslése szerint a második világháborúban az ország felett megközelítőleg 1600 repülögépet lőttek le. Ebből mintegy negyven-hatvan zuhant a Balatonba. Pontos számok azért nincsenek erről, mert a hatóságok régebben nem hozták nyilvánosságra a roncsokról szóló adatokat. A feljegyzések többsége pedig eltűnt. Tóth Ferenc, a Magyar Veterán Repülő Szövetség kutatásvezetője húsz éve foglalkozik roncskutatással. Érdeklődésünkre elmondta: a Balatonnál lezuhant harci repülök nagy részét még a háború alatt a felszínre hozták. Az 1945-1953-ig terjedő időszakban huszonöt gép maradványait emelték ki a tóból. A hatvanas évek közepétől a magyar tengerből átlagosan ötévente került elő roncs vagy annak darabjai. A szakember szerint valószínűleg vannak még repülőgép-maradványok a vízben. Vizsgálatai szerint két helyen az északi és két másik helyen a déli part közelében lehetnek a mélyben roncsdarabok. Igaz, ezek nem biztos, hogy mind repülőtől származnak, mert a háború idején több gőzhajót, motoros hajót és uszályt süllyesztettek el az északnyugati kikötôkben. Az eddigi adatok szerint viszont az összes elmerült hajót a felszínre hozták a háború után.
Tóth Ferenc jelen volt az elmúlt évtized három jelentős balatoni repülőgéproncs-kiemelésénél. Ezek pedig a következőek voltak: Balatonkenesénél 1994-ben egy PE-2-es, azaz Petjakov szovjet bombázót hoztak felszínre, két évvel később Földvárnál egy JU 88-G1-es német vadászgép maradványaira bukkantak, 1999-ben pedig szintén Kenesénél emeltek ki egy IL-2-est. Utóbbi feltárásakor ezerhatszáz különféle lőszer került elő.

Fémkeresővel harmincöt évbe is beletelne
A roncskutatók fémkeresővel is dolgoznak. Ez a speciális műszer segíti őket abban, hogy a földben és a vízben található fémtárgyakat azonosítsák. Ha a befagyott Balatont akarnák ezzel a műszerrel teljesen - minden négyzetcentiméterre kiterjedően - átvizsgálni, akkor ez napi huszonnégy órai munkával számítva egy embernek hét évig tartana. Nyílt vízen keresztül ugyanez a tevékenység harmincöt esztendőt venne igénybe. Ezért gyakorlatilag csak így lehetetlen rálelni a roncsokra. A szakemberek ezért járják a könyvtárakat, a levéltárakat, keresik az írásos adatokat arról, hogy hol voltak súlyos légi harcok és azok milyen áldozatokkal jártak. Igyekeznek felvenni a kapcsolatokat az érintett települések helytörténészeivel, keresik a szemtanúkat, a túlélőket. A velünk élő történelem pedig mindig segíti őket

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

doubledown casino promo codes knioj

(Glamslerm, 2018.09.29 13:36)

play free vegas casino games <a href="https://playonlinecasino.icu/">pala casino</a> pechanga casino <a href="https://playonlinecasino.icu/">foxwoods online casino</a> | https://playonlinecasino.icu/ - riverwind casino https://playonlinecasino.icu/ - choctaw casino durant oklahoma

sugarhouse online casino iecqg

(Kerearranny, 2018.09.29 13:06)

hard rock casino tampa <a href="https://playcasinoslots.ooo/">grand casino hinckley</a> hampton beach casino ballroom <a href="https://playcasinoslots.ooo/">no deposit casino</a> | https://playcasinoslots.ooo/ - choctaw casino https://playcasinoslots.ooo/ - rivers casino pittsburgh

free casino games vegas world iqlin

(Kerearranny, 2018.09.29 11:11)

virgin online casino <a href="https://onlinecasino2018.us.org/">empire city online casino</a> casino online slots <a href="https://onlinecasino2018.us.org/">no deposit casino</a> | https://onlinecasino2018.us.org/ - free online casino slots https://onlinecasino2018.us.org/ - casino games free

golden nugget online casino gktet

(Kerearranny, 2018.09.29 11:10)

free online casino <a href="https://playcasinoslots.ooo/">foxwoods online casino</a> red rock casino <a href="https://playcasinoslots.ooo/">potawatomi casino</a> | https://playcasinoslots.ooo/ - lady luck https://playcasinoslots.ooo/ - free slots games

sugarhouse casino online veqrc

(nenquoncuhTup, 2018.09.29 04:53)

san manuel casino <a href="https://onlinecasinox.icu/">888 casino</a> harrah cherokee casino <a href="https://onlinecasinox.icu/">san manuel casino</a> | https://onlinecasinox.icu/ - vegas world casino games https://onlinecasinox.icu/ - sugarhouse online casino

bovada blackjack jjlkw

(hulgadnellone, 2018.09.29 02:57)

free casino games slots <a href="https://freeonlinecasino.icu/">cafe casino online</a> firekeepers casino <a href="https://freeonlinecasino.icu/">lady luck online casino</a> | https://freeonlinecasino.icu/ - online casino bonus https://freeonlinecasino.icu/ - double down casino

chumash casino iimkb

(hulgadnellone, 2018.09.29 01:39)

free casino slot games <a href="https://freeonlinecasino.icu/">high 5 casino</a> chinook winds casino <a href="https://freeonlinecasino.icu/">real casino slots</a> | https://freeonlinecasino.icu/ - empire city casino online https://freeonlinecasino.icu/ - hypercasinos

free vegas slots online casino wltkx

(nenquoncuhTup, 2018.09.28 23:00)

doubleu casino <a href="https://onlinecasinox.icu/">double u casino</a> play free vegas casino games <a href="https://onlinecasinox.icu/">free casino</a> | https://onlinecasinox.icu/ - oxford casino https://onlinecasinox.icu/ - empire city online casino

vegas free slots online gdjib

(SekDenddync, 2018.09.28 22:51)

free slots slotomania <a href="https://realmoneyslots.icu/">free penny slots</a> pompeii slots <a href="https://realmoneyslots.icu/">free games for casino slots hollywood</a> | https://realmoneyslots.icu/ - vegas world free slots https://realmoneyslots.icu/ - free slots games online

real casino slots bcdvv

(DatbountyRontal, 2018.09.28 21:36)

free online slots no download no registration <a href="https://vegasslotsonline.icu/">free slots online no download</a> slots farm <a href="https://vegasslotsonline.icu/">online slots real money</a> | https://vegasslotsonline.icu/ - my vegas slots https://vegasslotsonline.icu/ - slotomania on facebook

free online casino ntbbe

(DatbountyRontal, 2018.09.28 21:11)

winstar casino oklahoma <a href="https://slotsonline.ooo/">soaring eagle casino</a> hallmark casino online <a href="https://slotsonline.ooo/">online casino</a> | https://slotsonline.ooo/ - caesars casino https://slotsonline.ooo/ - best online casino

hollywood casino online slots gpynt

(hulgadnellone, 2018.09.28 19:52)

free slots casino games <a href="https://freeonlinecasino.icu/">winstar casino</a> gsn casino games <a href="https://freeonlinecasino.icu/">casino near me</a> | https://freeonlinecasino.icu/ - zone online casino https://freeonlinecasino.icu/ - doubleu casino on facebook

free slots online qljdo

(SekDenddync, 2018.09.28 19:27)

vegas casino slots <a href="https://realmoneyslots.icu/">free slots games online</a> vegas slots free <a href="https://realmoneyslots.icu/">hollywood casino online slots free</a> | https://realmoneyslots.icu/ - online casino slots no download https://realmoneyslots.icu/ - free penny slots

rock n cash casino slots eokdq

(nenquoncuhTup, 2018.09.28 19:11)

real money casino <a href="https://onlinecasinox.icu/">greektown casino</a> lady luck online casino <a href="https://onlinecasinox.icu/">vegas casino online</a> | [url=https://onlinecasinox.icu/]harrah cherokee casino[/url] [url=https://onlinecasinox.icu/]free online casino[/url]

free casino games slots ewmpc

(hulgadnellone, 2018.09.28 18:03)

spirit mountain casino <a href="https://freeonlinecasino.icu/">hollywood online casino</a> doubledown casino facebook <a href="https://freeonlinecasino.icu/">online casino games</a> | [url=https://freeonlinecasino.icu/]online casino games free[/url] [url=https://freeonlinecasino.icu/]high 5 casino[/url]

rock n cash casino slots wsvaz

(Whifyiffsming, 2018.09.22 23:09)

online casino games <a href="https://slotsgames.ooo/">gsn casino slots</a> empire city casino online <a href="https://slotsgames.ooo/">online slot machines</a> | [url=https://slotsgames.ooo/]san manuel online casino[/url] [url=https://slotsgames.ooo/]prairie meadows casino[/url]

hollywood casino ldcdv

(TidoCyday, 2018.09.22 22:59)

soaring eagle casino <a href="https://casinovegas.ooo/">penny slots</a> online gambling <a href="https://casinovegas.ooo/">turning stone casino</a> | [url=https://casinovegas.ooo/]pala casino[/url] [url=https://casinovegas.ooo/]free online slots[/url]

gsn casino slots uwctz

(KantSandfance, 2018.09.22 22:58)

foxwoods casino online <a href="https://onlinecasinoplay.icu/">mgm online casino</a> casino games free online <a href="https://onlinecasinoplay.icu/">viejas casino</a> | [url=https://onlinecasinoplay.icu/]no deposit casino[/url] [url=https://onlinecasinoplay.icu/]golden nugget online casino[/url]

quick hit slots aopaw

(morbeireeUrgefs, 2018.09.22 22:50)

gamepoint slots <a href="https://onlinecasinoslots.icu/">house of fun free slots</a> casino slots free games <a href="https://onlinecasinoslots.icu/">online slots</a> | [url=https://onlinecasinoslots.icu/]free slots 777[/url] [url=https://onlinecasinoslots.icu/]free video slots[/url]

grand casino hinckley xphnn

(TidoCyday, 2018.09.22 21:05)

playmgm nj casino online <a href="https://casinovegas.ooo/">foxwoods online casino</a> 888 casino <a href="https://casinovegas.ooo/">turning stone casino</a> | [url=https://casinovegas.ooo/]chinook winds casino[/url] [url=https://casinovegas.ooo/]rivers casino schenectady[/url]


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Következő »